באקו, בירת אזרבייג׳ן, זהו יעד שרק נשמע רחוק ולא אטרקטיבי, אבל בפועל הישראלים מתחילים לגלות אותו ולעוף עליו, ואליו. בעלי ואני חיפשנו יעד זול ולא רחוק שאפשר למצות בסופ״ש של 3-4 ימים ולאחר התייעצויות עם חברים וסוכן נסיעות, קיבלנו די פה אחד את ההמלצה לטוס לאזרבייג׳ן, כמדינה שתענה על הרצונות שלנו.

הטיסה עם החברה האזרית התבררה כנוחה למדי וטובה לצרכים שלנו. הטיסה יצאה בזמן, מרווחים נוחים לרגליים ואפילו ארוחת צהרים לא רעה בכלל בסטנדרטים של חברות תעופה.

אז איפה זה אזרבייג׳ן ומה יש לעשות שם בכלל?

אזרבייג׳ן היא מדינה מוסלמית אך לא איסלאמית דתית (ארחיב בהמשך למה התכוון המשורר), שנמצאת במרחק 3 שעות טיסה מישראל. אזרבייג׳ן גובלת עם רוסיה, ארמניה, גיאורגיה וטורקיה, המשפיעים על ההיסטוריה והתרבות שהשתרשו במדינה. נחיתה בשדה התעופה על שם ״היידר אלייב״ תבהיר לכם במהרה שהעיצוב האדריכלי שתפגשו בטיול מיוחד למדי.

היידר אלייב היה נשיאה השלישי של מדינת אזרבייג׳ן וכיהן בין השנים 1969-1982 כנשיא של אזרבייג׳ן הסובייטית ובין 1993-2003 כנשיא של אזרבייג׳ן החדשה. היידר אלייב היה נשיא מוערך מאוד שהוביל את אזרבייג׳ן למחוזות נאורים, חדשניים ובטוחים יותר בזמן קצר וללא פחד מהאוייבות השכנות. העם סוגד לו ומהסיפורים של המקומיים מובן מיד מדוע כמעט כל דבר שתפגשו בבאקו מקושר איכשהוא לשמו של הנשיא.

הנשיא המכהן כיום הוא אילהם אלייב, בנו של היידר, אשר נבחר לשלטון לאחר מות אביו ב- 2003.

טיפים חשובים שכדאי לדעת

1. עלות מוניות

גם אם אתם לנים במרכז העיר או בשכונה מרוחקת מהמרכז, עדיין תעזרו רבות במוניות כיוון שהמרחבים גדולים וזוהי מדינה חמה (בקיץ). עלות נסיעה ממוצעת בתוך העיר ממקום למקום תנוע בין 5 מנאט ל- 10 מנאט. נכון ליולי 2019 (כל מנאט שווה 2 ש״ח בקירוב, כך שנסיעה במונית לא נחשבת עסק יקר). אל תצפו לקבל מוניות ממוזגות, בכל נסיעותנו הרבות בעיר, הנהגים פותחים חלונות והבריזה פשוט מספיק טובה. דבר נוסף בהקשר המוניות -אל תהססו להתמקח! הם מתחילים תמיד מ- 10 מנאט (כאמור נכון ליולי 2019), ואפשר בקלות להוריד את המחיר בשליש או בחצי. הנהגים שם מאוד זריזים ויש לומר אפילו מסוכנים בחלק מהמקרים. חלק מהנהגים לא ממש בקיאים בשמות המקומות ולכן מומלץ להסתובב עם פתק ובו הכתובת המדוייקת באזרית. אחד הנהגים שלנו הסיע אותנו ברחבי כל העיר עד שהגיע איתנו למלון שלנו. לרגע חשבנו שנחטפנו אבל חכו לסעיף 2 כדי להבין שאין סיכוי שזה היה קורה. אם אתם נוסעים עם חבילת גלישה או רכשתם סים מקומי, תמיד טוב להיעזר בווייז או באפליקציית נהיגה באם הנהג מסתבך.

2. בטחון

תראו, בואו נודה על האמת, כולנו (ישראלים יהודים) קצת סובלים מדעות קדומות ובאים בחשש מסוים כשאנחנו נוסעים למדינות מוסלמיות וצריך קצת להפריך את החשש הזה, לפתוח את הראש ולבוא בטוב. למרות שברחובות העיר מסתובבים המון איראנים, טורקים, פקיסטנים ועוד תיירים ממדינות ערב שלישראל אין קשרי ידידות איתן, עטויים בבורקות שחורות וסגורות, עדיין, למרות החשש הטבעי, תחושו בטחון רב. בכל כמה מטרים תראו שוטרים ברחובות, ניידות משטרה מפטרלות הלוך ושוב, ובשונה מישראל, פה נותנים כבוד רב למשטרה. אל תחששו להסתובב עם הכסף והדרכונים בתיקים, ואם תתלוננו על נהג במונית במשטרה, הוא עלול למצוא את עצמו בכלא. באקו מאוד מעריכה תיירים ומתנהגת אליהם בכבוד ובבטחון הראוי. השפה המדוברת אזרית נשמעת לנו כמו תערובת של רוסית פרסית וערבית. לא לפחד לדבר עברית לידם.

3. נקיון העיר

תופתעו לגלות שאפשר לחיות במדינה שגודלה פי 3 מישראל ותושביה כ- 10 מליון ובכל זאת להרגיש שמצוחצח סביבכם. אחת ממטרות המדינה היא למזער את שיעור האבטלה ולכן תמצאו בכל מקום מעצבי גינות, בחורים שמשקים את הדשא, גברים שגורפים אדמה ועלים ובכלל, הרחובות מלאים במנקים עם מטאטא קש גם בשעות הערב. מדרחובים ואזורים מתויירים אחרים פשוט נראים כאילו עמדו למסדר המפקד. אנא מכם, תשמרו להם על הניקיון למען הבאים אחריכם. לצערי הם לא מקפידים על מיחזור אבל בקלות תמצאו פחים לריקון האשפה שאספתם.

אטרקציות שאסור לפספס בבאקו

1. מדרחוב ניזמי

הרחוב הראשי, המדרחוב של מרכז העיר. כמו בכל עיר בה יש רחוב ראשי עם חנויות, מסעדות, מופעי רחוב (בעונות מסוימות), שוקק חיים מאוד לאורך כל היום (עד מאוחר בלילה). בביקור שלכם בבאקו, סביר להניח שתעשו את המדרחוב מקצה לקצה, לפחות מספר פעמים. ההמלצה היא פשוט ללכת בקצב שלכם, תיכנסו לאן שמעניין אתכם וכל מסעדה על הרחוב היא מסעדת תיירים, אך לרוב היא תהיה מוצלחת. בערב המדרחוב מואר בהרבה מאוד מנורות קטנות וזה נותן תחושה של מסיבה וכיף להסתובב בו. בסופי השבוע, המדרחוב אפילו יותר עמוס מאמצע השבוע.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tabasome_yek_roya (@tabasome_yek_roya) on

1. טיילת באקו

הטיילת שאורכה 16 ק״מ ונושקת לים הכספי. לאורך הטיילת תפגשו מבנים אדריכליים מרהיבים, החל מפרח הלוטוס שמיועד לאכלס קניון שטרם נפתח, מתחם האירוויזיון שהוקם תוך שנה כדי לארח את התחרות (סוד, כדי לבנות אותו ייבשו חלק מהים), מתחם אולימפי לשחייה, מועדון יאכטות, קניון בולברד, והכל יראה לכם כמו מגזין של תחרות אדריכלות. בטיילת השקיעו גם במיני לונה פארק – גלגל ענק, קרוסלת סוסים לא לילדים בלבד, ועוד אטרקציות במחירים זולים למדי. בערב כל העיר מוארת במלוא הדרה ומהטיילת ניתן לראות את כל קו המגדלים. בסמוך למוזיאון השטיחים תמצאו את ״ונציה הקטנה״ – למעשה זו אטרקציה תיירותית חביבה, תעלות המים המוכרות לנו מונציה שבאיטליה הגיעו גם לפה בגרסתו הקטנה כמובן. בעלות של 3 מנאט לאדם (נכון ליולי 2019) תוכלו לשוט בגונדולה עם גונדולייר ולחזות ביופיה של העיר בשעות הערב כשהכל מואר.

מבט על הטיילת משדרת השהידים. צילום: אורטל קופמן
מבט על הטיילת משדרת השהידים. צילום: אורטל קופמן

2. מגדלי הלהבה

מדובר ב- 3 בניינים בצורת להבות אשר אחד מהם מגדל מגורים, השני מגדל משרדים והשלישי בית מלון (יוקרתי באיכות ובמחיר). במהלך היום לא תחוו שום אנרגיה מיוחדת מהתצפית על המגדלים, אבל בערב הם לובשים תחפושת ומציגים את דגל אזרבייג׳ן בשלל צבעיו, את צבעי האש, ודמויות מחזיקות את הדגל במופע וידאו ארט המורכב מכ- 10,000 נורות לד. מופע האורות המיוחד נדלק בשעות הערב מדי לילה, ונראה ברחבי באקו. סה״כ מרשים ומצטלם נהדר. חשוב להסביר שהמסר של המגדלים הוא שאזרבייג׳ן ,שבעבר היתה ארץ האש, ממשיכה לבעור ולזרוח. תצפית על המגדלים תוכלו לעשות מבר 360 במלון הילטון בקומה ה- 25.

מגדלי הלהבה בלילה. צילום: אורטל קופמן
מגדלי הלהבה בלילה. צילום: אורטל קופמן

3. שדרת השהידים

אזור שלא כל כך מגיעים אליו כי הוא נמצא בסמוך למגדלי הלהבה ומי שלא מכיר את הסיפור מאחורי השדרה יחשוב שזו עוד אנדרטה לזכר נופלים. מדובר על שדרה שנמצאת בנקודת התצפית על העיר ממש בצמוד למגדי הלהבה שהם סמלה של העיר. ב- 22.1.1990 פרצו כוחות רוסיה על אזרבייג׳ן וחיסלו כל מי שעמד בדרכם. החל מילדים, מבוגרים ואפילו זוג שחגג את ערב חתונתו ביחד עם האורחים שלהם. האנדרטה נראית כשדרה אחת ראשית עם מצבות שחורות, לחלק מהנופלים שזהות גופתם אינה נודעת, אין מצבה אלא מונח במקומה כר דשא שמסמל שהחיים ממשיכים למרות המוות והטבח. חלק מהנרצחים נמצאים קבורים בערים שלהם ולא בשדרה הזו, אבל למרות שהאנדרטה לכאורה לא מלאה עדיין המסר הקשה והעצוב הוא שגם באזרבייג׳ן התקיימה שואת עם וגם יהודים נרצחו בה. אם אתם ליד מגדלי הלהבה, ממליצה בחום לבקר במקום.

שדרת השהידים. צילום: אורטל קופמן
שדרת השהידים. צילום: אורטל קופמן

4. מוזיאונים

מוזיאון השטיחים. צילום: אורטל קופמן
מוזיאון השטיחים. צילום: אורטל קופמן
  • מוזיאון השטיחים – ממוקם גם הוא על הטיילת ואי אפשר לפספס אותו משום שהצורה החיצונית שלו היא כשטיח מגולגל. בפנים תוכלו למצוא תערוכת שטיחים בכל מיני גדלים וצבעים ותוכלו לצפות באורגת השטיחים שעומלת על השטיח הבא שיימכר במוזיאון. עלות כניסה למוזיאון 7 מנאט לאדם (נכון ליולי 2019).
  • מוזיאון הספרים המיניאטורים נמצא בעיר העתיקה. חשוב לא לצפות לתערוכה ענקית וכנראה שלא תתרשמו מאוד מהחזות החיצונית שלו. המוזיאון נראה כאחרון הבתים ואין שילוט מאוד גדול בחוץ וזה גם חלק מהקסם שלו. מדובר על בית שניתן על ידי הנשיא היידר אלייב לבחורה שביקשה להקים מוזיאון לספרים קטנים ולכן בגלל שקיבלה את המקום ללא עלות, עד היום הכניסה חופשית. במוזיאון תראו ספרי קריאה מכל העולם ואפילו ספר שגודלו כנקודה שחורה שלא תאמינו שכתוב בתוכה משהו. ספרי ילדים ואפילו תנ״ך בגדלים שפשוט לא נתקלתם מעולם. זהו המוזיאון היחיד בעולם לספרים קטנים ואם תרצו להשאיר שם ספר קטנצ׳יק אתם יותר ממוזמנים רק אל תצפו לקבל בתמורה מזומנים.
  • מרכז התרבות היידר אלייב ובו מוזיאונים רבים שמארחים גם תערוכות קבועות וגם תערוכות משתנות. צורתו המיוחדת של המבנה נראה כמו גלי ים לבנים בעיצובה של האדריכלית זאהה חדיד. המרכז מארח תערוכות שונות של מיצגים אבל תמיד יש שם 3 תערוכות קבועות. המחיר בכניסה הוא 15 מנאט לאדם (נכון ליולי 2019). כניסה לתערוכת הרכבים העתיקים תעלה עוד 10 מנאט למי שיחפוץ. אנחנו ביקרנו בתערוכות שנמצאות בחלקו השמאלי של המוזיאון שמציגות מיצגי אמנות כמו בעלי חיים, ושאר פסלים מעניינים כמו שווארמת דגים או תערוכה שמיועדת לגילאי 18 ומעלה שמראה למשל גוף של איש אנדוגני או גבר נמוך קומה שוכב עם גברת שמנה. תערוכה קבועה נוספת היא מיני באקו – דגמים מיניאטורים של אתרים ואטרקציות בבאקו כך למשל תוכלו לצפות בעיר הלבנה של באקו (מתחם של בתי זיקוק ותעשיה שהנשיא ביקש שיצבע ויבנה בלבן כדי לשפר את תדמיתו ועדיין קיים בבאקו), בשדה התעופה המוקטן, במרכז היידר אלייב, בבית כנסת ובפרלמנט האזרי, בקריסטל הול (אותו מבנה שהוקם למען הארוויזיון) וכו׳. בקומה נוספת יש תערוכה של בובות מכל העולם, ולאחרונה אפילו צירפו בובה של פסל ישראלי שחיכה בתור כדי שהבובה שלו תכנס לתערוכה. מי מכם מוצא את הבובה הישראלית בין שלל הבובות? (רמז – אין סממן יהודי על הבובה)

5. שוק ירוק – יאסיל מרקט

נמצא במרכז העיר, ומהווה למעשה שוק פירות ירקות ותבלינים. השוק הזה הוא יותר אטרקציה מאשר מקום לקנות בו ויש להתייחס אליו ככזה. לא תמצאו בו בגדים אך כן תוכלו להתרשם מהחקלאות המקומית. אנחנו טעמנו למשל פרי שהוא שילוב של משמש ואפרשזיף. היה שם גם מלון חום קטן בגודל של תפוח שהמוכר אמר שצריכים לקלף את קליפתו ולנקות אותו ממש כמו תפוח. קנינו שם רכז רימונים מומלץ לבישול ועוד קצת תבלינים מקומיים (פה אוהבים להשתמש בסומק ובהרבה תבלינים מיוחדים לבשר). לא לצפות לבילוי ארוך, אחרי רבע שעה תמצו את הרעיון. נחמד לעצור שם בדרך לאנשהו ולקנות קצת פירות וירקות לטיול. כתובת: Khatai Ave, Baku.

שוק יאסיל. צילום: אורטל קופמן
שוק יאסיל. צילום: אורטל קופמן

6. העיר העתיקה

ובכן, מעבר לכך שהחלק הזה בעיר הוא החלק התוסס, ובנוסף למוזיאון הספרים המיניאטורים ומגדל הבתולה שכבר הכרתם, הקסם של העיר העתיקה הוא בעיקר בלילה כשהתאורה מחמיאה למבנים. אנחנו טיילנו בה פעם אחת בבוקר וראינו את הקישוטים על קירות העיר (באחת הסמטאות למשל אמן בשם עלי שמסי צייר עם צבעי נפט על העצים והבניינים), ופעמיים נוספות בערב. שימו לב שבשעות האור יש בעיקר דוכנים למכירת שטיחים, קומקומי מתכת ופשפשים שונים. בערב המסעדות פורחות ומכל פינה תשמעו מלצרים מזמינים אתכם להכנס למסעדה שבה הם עובדים. נפלא לטייל בעיר העתיקה גם במהלך היום וגם בשעות הערב.

העיר העתיקה בערב. צילום: תום לב
העיר העתיקה בערב. צילום: תום לב

7. מגדל הבתולה

או בשמו השני מגדל מיידן – נמצא גם הוא בעיר העתיקה ומשקיף על הים הכספי. גובהו כ- 28 מטר, האמיצים מוזמנים לטפס למעלה. חדי העין יבחינו בוודאי ב- 2 צורות בניה לאורכו של המגדל, והסיבה קשורה ב- 2 אדריכלים ובנאים שונים שעבדו עליו בתקופות שונות. הסיפור מאחורי המגדל מחולק ל- 3 אגדות: אגדה ראשונה מספרת על אבא שרצה לחתן את הבת שלו עם גבר שהיא לא אהבה אז כדי שזה לא יקרה היא התאבדה מהמגדל בעודנה בתולה. אגדה שניה – בעבר, כשהיו מלחמות, הגברים שנלחמו היו מפזרים את הילדים שלהם בכל מיני בתים וחוזרים הביתה אחרי כמה שנים. כשהשייח חזר מהמלחמה ראה בחורה יפה, התאהב בה וביקש ממנה לגדל את הבת שלו. היא לא הסכימה. הבת ששמעה את הסיפור במקרה, נעלבה וקפצה מהמגדל. אגדה שלישית – בעבר הרחוק' הים הכספי היה מגיע עד למגדל הבתולה. אניות שרצו לכבוש את העיר ניסו לפגוע במגדל אבל שומרים שעמדו עליו עם חצים, ירו על האניות וכך למעשה נותר בתול ולא חדיר לכיבוש. תבחרו למה להאמין.

מגדל הבתולה בעיר העתיקה. צילום: אורטל קופמן
מגדל הבתולה בעיר העתיקה. צילום: אורטל קופמן

8. הבר במלון הילטון

במלון הילטון המרכזי שעל הטיילת נמצאים 2 דברים אטרקטיבים: הראשון הוא מסעדה בקומה 24. מסעדה זו מגישה אוכל בשרי ומציעה אפשרות לתפריט אכול כפי יכולתך ב- 60 מנאט לאדם (נכון ליולי 2019). בקומה 25 יש בר שמסתובב. עכשיו למי שמדמיין שהקומה כולה מסתובבת הרשו לי לספר לכם שרק חלקו החיצוני של הבר מסתובב. אתם תשבו לכם להנאתכם בספות ותוך כשעה המיקום שלכם יחזור למקום שממנו התחלתם. מחירי השתיה בבר זולים יותר מאשר בישראל וכך למשל קוקטייל אלכוהולי יעלה כ- 14 מנאט. מה שמיוחד במסעדה ובבר הוא הנוף שמשתקף מהויטרינות. ניתן לראות חלקים נרחבים מבאקו ובערב זו פשוט חגיגה לעיניים, במיוחד את מגדלי הלהבה.

קניות בבאקו

1. שוק סאדאראק

שוק ענקי סיטונאי שנמצא מחוץ לעיר. מונית לשם תעלה בין 12 ל- 15 מנאט (נכון ליולי 2019). שוק שמכיל כ- 20 אלף מכולות ושם צולמה אפילו משימה בפרק של המירוץ למליון. השוק בנוי בצורת שתי וערב אבל, וזה אבל גדול, קל מאוד ללכת בו לאיבוד. אם נכנסתם מצד אחד אתם עלולים לצאת מצד שני מבלי שתשימו לב. חשוב מאוד לא לצפות למצוא בו בגדים אופנתיים או מותגי יוקרה. השוק משמש בעיקר ליבואנים ממדינות זרות שבאים לקנות סטוקים של סחורה מכל דבר שאתם יכולים לחשוב עליו, מביגוד ודברים לבית, שטיחים, ירקות פירות, זכוכיות, כלי עבודה, כלי בישול, צעצועים ובאמת מגוון ענק של מוצרים. השוק מקורה ולכן משמש כחממה בקיץ או בימים חמים. אנחנו טיילנו בו כ- 30 דקות והרגשנו מעולפים. מחירים מאוד זולים למי שמחפש בגדי ילדים או בגדים פשוטים לעצמו. זה ה-מקום למיקוח. כך למשל בגד ים שהתחיל במחיר של 40 מנאט, מייד ירד למחיר של 20 מנאט. זהו שוק מאוד גדול ואם הזמן מאפשר לכם, יש לכם סבלנות ומזג האוויר סה״כ טוב, אפשר בקלות לבלות שם יום שלם.

2. קניונים

ביקרנו ב- 2 קניונים בעיר, הראשון הוא קניון 28. על שם התאריך שבו אזרבייג׳ן קיבלה עצמאות (28 במאי) – קניון גדול שמאוד מזכיר את הקניונים האירופאיים ואף הישראלים. המון חנויות של מותגים כמו ברשקה, זארה, מנגו, וקומת אוכל. המיוחד בקניון הוא המבחר של מותגים שאנחנו מכירים ואוהבים. החיסרון בקניון הוא עומס התיירים והאקוסטיקה הלא טובה. שימו לב שאין אפשרות לגלוש ב- wifi בכל האזורים אז אל תצפו להיות זמינים לאורך כל השהיה בקניון.

קניון נוסף ופחות מוכר לתיירים הוא קניון Ganjlik ממוקם אף הוא במרכז העיר אבל לא באזור המתוייר מאוד שלו. מכיל גם מותגים אירופאים כמו זארה, סטרידבריוס, ברשקה, פול אנד בר ועוד ולכן המחירים יהיו די זהים לארץ. בשונה מקניון 28, בקניון הזה יש המון מותגים מקומיים במחירים זולים למדי. לשם ההמחשה חולצות לילדים ב- 7 מנאט, נעליים ב- 20 מנאט ועוד. דבר נוסף שמעולה בקניון הזה הוא שיש מתחמים שלמים לילדים. החל מקולנוע ועד ג׳ימבורי ומתחם למשחקי מחשב והוקי שולחני. ילדים יהנו שם מאוד. בקומת קרקע יש חנות גדולה מרשת Bravo שזהו סופרמרקט גדול שמכיל גם קצת בגדים וצעצועים. צמוד אליו יש חנות גדולה של מוצרי אלקטרוניקה עם שירות מעולה.

מסעדות בבאקו

ובכן, האוכל המקומי הוא נושא בפני עצמו. המטבח האזרי שאב השראה ממדינות ערב (זוכרים את ההקדמה שלי לגבי השפעה תרבותית?). כך למשל תוכלו למצוא מסעדות רבות עם אוכל אותנטי – ממולאים למיניהם, דולמה – עלי גפן, לאפות דקות ועליהם נתחי עוף או קבבים מבשר כבש, גבינות שונות, מרקים גם בקיץ החם וסלטים מזרחיים כמו סלט סלק או חצילים כנהוג במסעדות מזרחיות בארץ. אנחנו ביקרנו ב- 2 מסעדות מומלצות.

מסעדת דולמה במרכז העיר. צילום: אורטל קופמן
מסעדת דולמה במרכז העיר. צילום: אורטל קופמן

1. Dolma במרכז העיר

הראשונה היא Dolma שמומלצת על ידי ישראלים רבים, יש לומר שהיא נופלת לקטגוריית מסעדת תיירים. לקח לנו זמן רב עד שמצאנו אותה במדרחוב הראשי ניזמי. הכניסה מסעדה נמצאת מתחת למדרחוב למעשה צריך לרדת במדרגות לכיוון המסעדה והשלט שלה בצבע ירוק. המסעדה מצדיקה את הביקורות הטובות. אוכל טעים, חם ולא יקר. שירות נפלא. כתובת: 53 ул. Истиглалият, Baku. חשוב לשים לב שנהוג לשלם כ- 10 אחוז טיפ כפי שאנו משלמים בארץ.

2. Rast בעיר העתיקה

מסעדה שניה נמצאת בתוך העיר העתיקה ונקראת Rast אליה הגענו ממש במקרה והיא פחות מתויירת מה- Dolma. האוכל הגיע די באיחור אבל ההמתנה היתה משתלמת. המרק שלהם היה טעים והמחירים זולים מאוד (להמחשה מרק עלה 4 מנאט נכון ליולי 2019).
באופן כללי העיצוב במסעדות מאוד דומה, שטיחים בכל פינה וגם על השולחן כמפה. כתובת: 16 Asef Zeynally St, Baku

כמובן שבבאקו יש מסעדות נוספות מרשתות מוכרות החל מדומינוס פיצה, KFC, והאיטלקית האהובה Vapiano. אנחנו ניסינו לטעום מהקולינריה המיוחדת והאותנטית של העיר ופחות אכלנו במסעדות מוכרות.

אטרקציות מחוץ לבאקו

שמורת גובוסטאן

בנסיעה לאזור המדברי גילינו את שמורת גובוסטאן. שמורה זו היא אתר ארכיאולוגי שהוכרז כאתר מורשת על ידי אונסקו. מדובר על מקום שמאוד מזכיר את מצדה שלנו מבחינת מזג האויר היבש והחם, וגם קצת במהות שלו. אתר ארכיאולוגי שגילו בו ציורים על סלעים מלפני יותר מ- 15 אלף שנה. את רוב הציורים תתקשו לראות מייד אבל תרימו ראש ותוכלו לזהות שוורים, חיילים עם חצים, ועוד דמויות שנראות כמו בני אדם. לפני הכניסה לשמורת הטבע מומלץ לעבור דרך המוזיאון ולראות מה ההסטוריה של המקום. כניסה למוזיאון תעלה לכם 4 מנאט.

שמורת גובוסטאן. צילום מתוך wikimedia.org
שמורת גובוסטאן. צילום מתוך wikimedia.org

גבעות הבוץ

משמורת גובוסטאן ניתן לקחת מונית לאדה (נהג עם רכב לאדה) או ג׳יפ (לא לצפות למזגן) לנסיעה בשטח פתוח עד לגבעה שבה מבעבע בוץ וולקני מהאדמה באופן בלתי פוסק. הבוץ מכיל מינרליים ודומה לבוץ ששמים על הגוף בביקור בים המלח. הגענו לשטח וראינו שבאחת הבריכות הגדולות יש בוץ שכזה ובעבוע רציני של גזים מהאדמה. בני הנוער קופצים לבריכה בשמחה ובהנאה מרובה כאילו מדובר בבריכה השכונתית שלהם. את הטיול הזה לא אשכח כי השפריצים שקיבלתי מהנערים שקפצו נדבקו לי היטב לכל הבגדים והנעליים. מי שרוצה יכול כמובן למרוח את הבוץ ואפילו למלא בקבוק למזכרת. כ- 15 דקות נסיעה מהכניסה לשמורת גובוסטאן. אם אתם לוקחים נהג מונית לשמורת גובוסטאן, תוכלו לבקש ממנו שיקח אתכם לאזור התפרצויות הבוץ רק אם יש לו רכב שיכול לנסוע איתו בשטח. במידה ולא, ישנם לא מעט נהגים בסביבת השמורה שיעשו סימנים מוזרים עם הידיים. הסימנים האלו מטרתם להגיד לכם שהם מציעים לכם סיור לגבעות הבוץ.

בריכת בוץ. צילום: אורטל קופמן
בריכת בוץ. צילום: אורטל קופמן

הר האש

טיול נוסף מחוץ לבאקו הוא להר האש, כאמור עוד לפני שאזרבייג׳ן היתה מוסלמית, האמונה של התושבים היתה באש. הם הדליקו אש והתפללו אליה כאילו שכל מה שקורה בעולם הוא בזכות באש. מכאן נובעת האהבה של האזרים לאש. גם מגדלי הלהבה, גם הפירוש של שם המדינה – מדינת האש ועוד. אטרקציה חביבה שתוכלו לשלם עליה 2 מנאט, כדי לחזות באש בוערת מתוך סלע של הר, ללא אמצעים חשמליים ואחרים, פשוט כי יש באדמה גז. בעבר הגז היה זורם באדמה וכך היו מדליקים מדורות כדי להודיע דברים מכפר לכפר. למי שממש רוצה להעמיק את הידע – אפשר להכנס למקדש האש בתמורה ל- 4 מנאט ולהכנס לחדרי התפילות למען אל האש. בחדרים תוכלו לראות דמויות משוחזרות מפעם שממש מדמות את בתי התפילה כפי שהיו בעבר. בעיני הביקור שם יכול למצות את עצמו אחרי 2 או 3 חדרים. המתחם לא גדול ואין מה לעשות בו יותר מ- 10 דקות מכיוון שהחדרים אותנטיים וללא מזגנים, בעונה חמה בנוסף לאש הבוערת הופכת את המקום לקצת חם. תוכלו לקחת מונית, או נהג שיסיע אתכם להר האש.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mukhina Ekaterina (@themyxa) on

לבקר בבאקו

אזרבייג׳ן של היום מטופחת נקיה ומאוד אדיבה. לצערי העם האזרי , גם אלו שנותנים שירות לתיירים, לא ממש בקיא באנגלית ולכן התקשורת איתם צריכה להיעשות בסבלנות ובליווי שפת הסימנים או הקלדת מחירונים על גבי המחשבון.

אזרבייג׳ן של הערב מוארת מאוד, שמחה מאוד ותוססת גם כשנהיה כבר מאוחר. בכל פינה תמצאו מקום יפה להצטלם בו. שימו לב שבחלק מהתמונות אפילו תצטרכו להחשיך את התמונה מפאת תאורת יתר.