אחד המאכלים הרשמיים של גרמניה הוא כמובן הנקניקייה, שעם מסורת עתיקת יומין, היא קיבלה מקום אייקוני בתרבות ובהיסטוריה הקולינרית של גרמניה. אם בישראל אנחנו רגילים לנקניקיות עוף עם טעם מזויף ומרקם מחשיד, בגרמניה, תהליך ייצור נקניקיה הוא ברמת האומנות. את הנתון הבא קשה לתפוס, אבל בגרמניה יש מעל 1500 סוגי נקניקיות. למה? כי לכל איזור ולפעמים לכל עיר יש את הסוג שלה. מאוד מקפידים כאן על מסורת על ידי שימוש בתבלינים מסויימים, טחינה גסה יותר או פחות, צורת האכילה ואפילו זמני האכילה וכמובן, הכי חשוב, הגודל. אם תכנסו למסעדה בווארית ותבקשו פרנקפורטר, יסתכלו עליכם כאילו נכנסתם לסניף של מקדונלדס וביקשתם צלחת חומוס.

אז איפה אפשר לאכול בברלין נקניקיות טובות כמיטב המסורת, נקניקיות מעוף או בקר ואיפה תמצאו נקניקיה כשרה? אחרי שתסיימו לעבור על כל האפשרויות, כולן מרוכזות במפה אחת – בסוף הכתבה.

הקלאסית – Curry 36

הנקניקיה של curry-36. צילום מתוך האתר: tripadvisor
הנקניקיה של curry-36. צילום מתוך האתר: tripadvisor

זהו אחד מהקיוסקים הכי מפורסמים שמגישים את הנקניקיות המפורסמות ביותר של ברלין, ה-קאריוורסט – Currywurst. משמעות השם מגיע מהמילה הגרמנית וורסט שפירושה נקניקייה וקארי, על שם התבלין ההודי המפורסם שמפוזר בנדיבות ברוטב שמעל הנקניקייה. הנקניקייה עשויה מחזיר, לרוב בגריסה דקה ומוגשת חתוכה עם מזלג פלסטיק קטן על צלחת קרטון, שוחה (למעשה כמעט טובעת) ברוטב קטשופ מיוחד ותערובת התבלינים הסודית שלהם. יש להם צ׳יפס מעולה ובהחלט כדאי לנסות אותו בנוסף למנה העיקרית. הם מגישים שני סוגים של קאריוורסט, עם ציפוי ובלי (בציפוי, הכוונה למעיים) – זאת עם ציפוי היא פריכה יותר ובלי ציפוי נימוחה יותר. יאמר לזכותם, התור רץ די מהר ויש סוגים נוספים של נקניקיות שניתן להזמין.

התור הבאמת ארוך נמצא בדוכן כמה מטרים משם שמגיש את השווארמה של מוסטפה. לא מגיע לקרסוליים של שווארמיות ישראליות, אבל התור מדבר בעד עצמו. לדוכן זה יש עוד סניף ליד תחנת גן החיות במערב העיר.

הנקנקיות של Curry 61. צילום מתוך האתר: tripadvisor
הנקנקיות של Curry 61. צילום מתוך האתר: tripadvisor

קלאסית נוספת – Curry 61

בלב הרובע היהודי לשעבר (Hackescher Markt), ישנו דוכן קטן עם כמה מקומות עמידה בפנים שמגיש נקניקיות מעולות וקלאסיות. בנוסף לצ׳יפס פריך וטרי ונקניקיית קארי מסורתית, מגישים גם נקניקייה בשם קרקאואר Krakower, כביכול מהעיר קרקוב. אדומה וגדולה עם טעם עשיר וטיפה פיקנטי. מומלץ למטיילים באיזור!

החריפה – Curry 66

בשכונת פרידריכסהיין המגניבה, ממש בסמוך לכיכר בוקסהאגנר (Boxhagener platz) בה תמצאו שוק אוכל בימי שבת ושוק פשפשים בימי ראשון, נמצאת אחת הנקניקיות הכי טובות, חבויה בקיוסק עם ריח של שמן.

התפריט ב-Curry 66. צילום מתוך האתר: tripadvisor
התפריט ב-Curry 66. צילום מתוך האתר: tripadvisor

מעבר לנקנקיות הקלאסיות, תוכלו למצוא שם נקניקיית בקר מעולה וצ׳יפס טעים. יש שתי סיבות להגיע עד לשם- האחת היא סלט תפוחי האדמה שצריך להיכנס לפנתאון של המטבח הפולני – מתקתק, עם בצל וקורנישונים חתוכים דק כל כך עד שלא יודעים שהם שם, תפוחי אדמה מזן מסויים המתאים במיוחד למטרה זו וכל זה יושב יממה שלמה לפני שהוא מוגש, פשוט ללקק את הצלחת, והשניה היא הרטבים החריפים שלהם. כל מי שאוהב חריף, מאוד יהנה מהמבחר של עשר דרגות חריפות שהם מציעים- מתחילים מ-0, שזה בכלל לא חריף, ב-3 החריפות מתחילה, ומעל 5 לא נותנים ללקוחות חדשים, אז תדמיינו לכם את הרוטב בדרגה 10.

היוקרתית – Dom Curry 

בקצה ג׳נדרמנמרקט שבמרכז העיר, מעבר לכביש ממלון הילטון ולא רחוק מכמה חנויות שוקולד מפורסמות, עומד דוכן נקניקיות ששייך למלון הילטון שמגיש צ׳יפס מעולה שמגיע עם מיונז עשיר וטעים, ונקניקיות קארי, בופאלו (שאפשר לקרוא לזה בקר), יען (עניין של טעם) ואפילו יש להם אחלה של נקניקיה טבעונית. המחירים גבוהים ביורו מכל שאר המקומות, כנראה בגלל הלוקיישן.

הותיקה – Konnopke's Imbiss

בשנת 1930 פתח מקס קונופקה דוכן של נקניקיות על אי תנועה מתחת לפסי הרכבת בלב שכונת פרנצלאואר ברג (כיום זו אחת השכונות היותר מגניבות של ברלין, אבל פעם זו הייתה שכונת פועלים אפורה ותעשייתית). מעבר לתפריט הרגיל, מגישים פה גם את הבראטוורסט Bratwurst. אמנם בראטן בגרמנית זה לטגן, ואכן מדובר בנקניקיה מטוגנת, אבל השם שלה מגיע דווקא ממילה אחרת, Brät, שפירושה בשר קצוץ דק מאוד. נקניקיה זו מוגשת בתוך לחמניה קטנה מדי כשהנקניקייה בולטת משני הצדדים.

מסעדת konnopke imbiss שמתחת לגשר. צילום מתוך אתר המסעדה: konnopke-imbiss
מסעדת konnopke imbiss שמתחת לגשר. צילום מתוך אתר המסעדה: konnopke-imbiss

המסעדתית – (BraufactuM (previously Meisterstück

פלטת נקניקיות במסעדת BraufactuM. צילום מתוך האתר: yelp
פלטת נקניקיות במסעדת BraufactuM. צילום מתוך האתר: yelp

תתארו לכם מסעדה ש- 90% מהתפריט שלה זה נקניקיות ובנוסף 50% מהשתיה זה בירה וקיבלתם מסעדה שמתמחית בנקניקיות על האש, עם כמה סוגים שמעוררי תיאבון. בין השאר תמצאו כאן נקניקיות נורנברגר Nürenberger wurst, קטנות, לבנות ופריכות, נקניקיה עם תבלינים אסייתים, נקניקיית עוף מעולה (גרוסה גס מאוד ועם טעם מקצועי לגמרי) ולמיטיבי לסת, נקניקיית דם הארד קור. יש להם תוספות נחמדות וקלילות כמו כרוב לבן ברוטב ווסאבי ושורש סלרי על האש (מומלץ במיוחד). המחירים במסעדה זו לא זולים בכלל, ועל פלטה של 5-6 סוגי נקניקיות תשלמו סביב ה- 20 יורו, אבל אחרי שתטעמו את כל הנקניקיות העממיות, כדאי גם לנסות את המלכותיות.

הכשרה – Bobbe

במסעדת בובה הכשרה למהדרין, מגישים נקניקיית בקר מעולה, למי שרוצה לנסות את ההייפ ולשמור על הכשרות.

הנקניקיה של מסעדץ Bobbe הכשרה. צילום מתוך האתר: juedische-allgemeine
הנקניקיה של מסעדץ Bobbe הכשרה. צילום מתוך האתר: juedische-allgemeine

וכמובן שיש עוד הרבה דוכנים טובים ומיוחדים כמו כל אוכל רחוב בכל מדינה. בכל מקרה, לא לשכוח שהכל עניין של טעם.