לפני שנדבר על קופנהגן, הנה קצת רקע על דנמרק. דנמרק גובלת בים הבלטי בצידה הצפון-מזרחי, בים הצפוני בצידה הצפון-מערבי, ובגרמניה בדרומה. דנמרק היא מדינה שטוחה וההר הכי גבוה בדנמרק הנמצא בחצי האי יוטלנד, גובהו כ- 170 מטר מעל פני הים, שם היא גובלת עם גרמניה. היא מכילה 405 איים שמתוכם רק 82 הם איים מיושבים והחיבור בינהם מתבצע על ידי גשרים. שטחה הכולל של דנמרק 43,000 קמ״ר (פעמיים מדינת ישראל).

ועכשיו, בואו נדבר על קופנהגן

קופנהגן הוקמה במאה ה- 13 כעיר נמל ומכאן מקור שמה "נמל הסוחרים" – משמעות השם בדנית. קופנהגן, בירת דנמרק, היא הגדולה בין ערי המדינות הסקנדינביות, בעיר חיים כ- 600,000 תושבים וכ- 2.5 מיליון במטרופולין שלה.

לאחר שביקרתם בארמון המלכה (ארמון אמאליאנבורג), גני טיבולי, בפסל בת הים הקטנה ב- Nyhavn ובמדרחוב סטוגרט (Strøget) המפורסם, כדאי לכם לבקר במקומות שהדנים עצמם מבקרים, בשעות הפנאי הרבות שלהם. לדנים, המוגדרים כבר כמה שנים על ידי ה- OECD, בין שלוש המדינות הכי מאושרות בעולם, שעות פנאי רבות, הם עובדים פחות משמונה שעות ביום בכל ענפי התעסוקה, כולל ההיטק, ויוצאים לחופשות רבות במהלך השנה ובקיץ כמובן.

מדרחוב סטורגט מחנות העיצוב Hey. צילום: יונת גרנות
מדרחוב סטורגט מחנות העיצוב Hey. צילום: יונת גרנות

התחושה הראשונה שלי כשאני מגיעה לקופנהגן, בכל עונות השנה ובכל שעות היום, היא תחושה של שלווה ורוגע, כאילו שהגעתי לארץ קסומה, לעיר מהאגדות. השקט מסביב מרגיע, מבנים מעוצבים, קווים נקיים ואדריכלות מוקפדת, האנשים מרשימים ומתלבשים בסטייל והאדיבות בכל מקום (בחנויות, במשרד ובכביש). האנשים הרגועים האלו, הם אלו שמעבירים אותי, אחרי טיסה של כארבע וחצי שעות לעולם אחר. השקט והרוגע השולטים גם בשיא עונת התיירות, יולי-אוגוסט, נובעים מכך שבכל יום, 36% מתושבי קופנהגן רוכבים לעבודה וללימודים באופניים ובדרך מורדים את הילדים בבית הספר או בגן תוך שימוש בתלת אופן או בעגלה מיוחדת. הרכיבה באופניים נחשבת לדבר בריא, זול, סביבתי ומהיר יחסית לנסיעה בתחבורה ציבורית או במכוניות. בקופנהגן יש שבילי אופניים באורך כולל של כ- 350 ק"מ ועוד כ- 40 ק"מ של נתיבי אופניים ירוקים באיזורי פארקים.

רחובות קופנהגן בקיץ. צילום: יונת גרנות
רחובות קופנהגן בקיץ. צילום: יונת גרנות

מתי כדאי לטייל?

בכל פעם שאני מגיעה לקופנהגן, בכל עונה אני מרגישה שזכיתי. העיר מלאה בחנויות מעוצבות, מוזיאונים מעניינים, גנים, פארקים, אוכל משובח ותחבורה מעולה. לכל עונה יש הייחוד שלה, לכן מבחנתי כל מועד הוא חוויה בלתי נשכחת.

בחודשי ינואר-פברואר בשיא הקור והימים הקצרים, (השמש זורחת ב- 09:00 ושוקעת ב- 16:00) השלג המכסה את הרחובות והגנים, גורם לתחושה שהגעתי לממלכת נרניה. בתקופה זו ניתן לחוש את ה"הוגה" Hygge (״אמנות יצירת האינטימיות״, דרך ״חמימות נפשית״) כפי שהגדיר אותה מייק וייקינג, מנכ״ל מכון המחקר לחקר האושר בספרו, הוגה-סוד האושר של הדנים, על ידי שתיית קפה חם לאחר החלקה על הקרח או לאחר סתם שוטטות ברחובות.

מרץ-אפריל מזג האויר מתחיל להתחמם, שעות האור מתארכות, הרחובות מתכסים בפריחה מדהימה והרחובות עדיין לא מלאים בתיירים.

מאי-יוני מזג האויר נהדר, שעות היום ארוכות יותר, אין עדיין הרבה תיירים, אך הדנים עצמם ממלאים את הרחובות על מנת לתפוס כמה שיותר שמש לאחר תקופת החורף. זה הזמן הטוב ביותר לשתות בירה על אחד מהספסלים ובתי הקפה לאורך הנמל.

בין אביב לקיץ בקופנהגן. צילום מתוך Pixabay
בין אביב לקיץ בקופנהגן. צילום מתוך Pixabay

יולי-אוגוסט – שיא עונת התיירות. תיירים מכל העולם פוקדים את האתרים ומספר הסיורים המודרכים בהם עולה. המחירים עולים וקשה למצוא מקומות פנויים במסעדות והברים הטובים. יש לבדוק היטב את בתי המלון שכן רובם ללא מיזוג אוויר, ויש ימים שהחום גבוה מבדרך כלל. ב- 13 באוגוסט כל שנה, מתחיל שבוע הגאווה. במשך שבוע זה מתקיימים ארועים רבים והופעות רחוב רבות.

ספטמבר-אוקטובר, מתחיל להיות שוב קריר וגשם מתחיל לרדת. העיר מתקשטת לכבוד ההלואין (חג ליל כל הקדושים) והשלכת עם שלל צבעיה בעיצומה.

נובמבר-דצמבר, הרחובות, החנויות והשווקים מתכוננים לקראת הכריסמס. לא קר מאד, אז עדיין כיף להשתובב ברחובות ובשווקי חג המולד המפוזרים במרכז העיר. יום רביעי ה- 13.12 מציינים בדנמרק חג אור עתיק יומין. יום האור של הקדושה לוציה (ששמה נגזר מהמילה הלטינית שפירושה אור) נחגג בעבר ביום הקצר ביותר של השנה. בקופנהגן, עשרות קייאקים מקושטים ומוארים בנורות צבעוניות שטים בתעלות הבירה לכל עידוד הקהל העומד מסביב.

ועכשיו, למקומות הקסומים, ששייכים בעיקר למקומיים

הספריה הלאומית של דנמרק "היהלום השחור"

באיזור הנמל המתחדש של קופנהגן, נבנה ב- 1999 האגף החדש של הספריה הלאומית הדנית. הבניין החדש מרשים מאד מבחוץ ומרמז על האוצר הנמצא בפנים. עיצוב הפנים נעים משרה חמימות ומזמין להסתובב בחופשיות. הבניה המיוחדת משלבת אבני גרניט מאפריקה בחוץ, בפנים הרצפה מעץ שבולע הרעש, הזכוכית מוטה בזוית החוצה ומוחזקת במוטות וחוטים במאפשרים תנועה של כ-30 ס"מ לכל כיוון על מנת להתמודד עם קשיי מזג האויר.

הספריה הלאומית של דנמרק בקופנהגן. צילום: יונת גרנות
הספריה הלאומית של דנמרק בקופנהגן. צילום: יונת גרנות

גשר מעל הכביש המעוטר בציור בגודל של 210 מ"ר של אחד הציירים המפורסמים בדנמרק מקשר אל האגף הישן של הספריה. בניית האגף הישן החלה ב- 1902 והסתיימה ב- 1906 הושפעה מסגנון הספריות שנבנה באותה התקופה בלונדון ופריס. כדאי להכנס לחדר הקריאה ולחדר ה- Danish Hall, בו אופסנו בעבר כל הספרים של הספריה. שני החדרים כמו נלקחו מסרטי הארי פוטר.

ציור תקרה יפיפה. צילום: יונת גרנות
ציור תקרה יפיפה. צילום: יונת גרנות

כתובת: Black Diamond, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K, Denmark

יצירת קשר: tel +45 3347 4747 / [email protected]

אתר: www.kb.dk

שעות הפתיחה: לתערוכות עד 19:00, לספריה כל יום למעט ראשון עד 21:00, סיור חינם לקהל הרחב באנגלית כל יום שני ב-15:00. אין צורך להזמין מראש, רק להגיע וללכת לדלפק שבחנות הספריה.

הספריה הלאומית של דנמרק. צילום: יונת גרנות
הספריה הלאומית של דנמרק. צילום: יונת גרנות

הפרלמנט הדני

הפרלמנט הדני שוכן בארמון כריסטיאנסבורג (Christiansborg Palace ) על האי של Slotsholmen במרכז קופנהגן. את הביקור בפרמלט ניתן להזמין דרך האתר ומומלץ להזמין כחודש לפני המועד הרצוי. הביקור הוא ללא תשלום ונדרש להגיע עם דרכון ולעבור בדיקה בטחונית כמו בשדה התעופה. הסיור המתבצע באנגלית נותן סקירה מקיפה על פעילות הפרלמט, המבנה, ההיסטוריה והפוליטיקה הדנית בעבר והיום. הביקורים מתבצעים בימי ראשון כשהפרלמט אינו פעיל אך הציבור הרחב מוזמן לבקר ללא סיור בשאר ימי השבוע ( בימי שלישי ורביעי הדיונים מתחילים ב-13:00 ובימי חמישי ושישי ב-10:00 ) ולצפות בדיונים המתקיימים במליאה. כמו אצלינו הבחירות מתקיימות אחת לארבע שנים, השנה הבחירות תתקיימנה ביוני. הסיור מתחיל באולם המליאה בו שומעים על אופן הישיבה, ההצבעה, פעילות הפרלמנט ומעורבות משפחת המלוכה. בדרך לחדר יו"ר הפרלמט לדורותיו, עוברים דרך מעליות השירות ושומעים על השירותים השונים שחברי הפרלמט זוכים להם בבניין. חדר האירוח ואולם הכנסים הנמצאים בקומה השניה מרשימים אף הם בסגנון הבניה הקלאסי למאה ה-19.

אתר הפרלמנט: thedanishparliament.dk

הפרלמנט הדני - מזכיר לכם משהו? צילום: יונת גרנות
הפרלמנט הדני – מזכיר לכם משהו? צילום: יונת גרנות

נקודה נחמדה נוספת בסיור, היא החדר בו מוצגים תמונותיהם של ראשי הממשלות לדוריתהם. כיוון שכל ראש ממשלה יוצא יכול לבחור את האמן שייצר אותו, ניתן להתרשם מהציורים על אופים וסגונן של הדנים.

DAC – מרכז האדריכלות הדנית Dansk Arkitektur Center

קופנהגן היא שם דבר בעולם האדריכלות והתכנון. במרכז האדריכלות של דנמרק ניתן לראות תערוכות מתחלפות על אדריכלות העתיד תוך התמקדות בתרבות הבנייה הדנית. מעניין לראות ולשמוע באיזו רצינות לוקחים הדנים את התכנון האורבני וחושבים על דור העתיד. בניין המרכז משלב משרדים, תערוכות, כיתות לימוד, דירות להשכרה וחדר כושר. גם הביקור בחניון התת קרקעי ובו חניה ל- 350 המכוניות היא חוויה.

מומלץ לקחת את הסיור שנערך בתוך הבניין ומתבצע על ידי אחד מהעובדים. בסיור זה ניתן לשמוע את הסיפור מאחורי המרכז המדהים הזה. סיור נוסף מעניין הוא בעקבות האדריכלות ההיסטורית של קופנהגן הנותן סקירה מקיפה על הגישות השונות החל מהמאה ה-16 ועד למאה ה-21. את הסיורים יש להזמין מראש דרך אתר המרכז. עלות הסיורים היא בין 110DKK ל- 170DKK.

כתובת: Bryghusgade 10, 1473 København, Denmark

אתר המרכזdac.dk

שעות פתיחה: המקום פתוח מידי יום בין 10:00 -18:00, למעט חג המולד ומועדים שמצויינים באתר. עלות הכניסה היא 50DKK.

מרכז האדריכלות הדנית. צילום מתוך dac.dk
מרכז האדריכלות הדנית. צילום מתוך dac.dk

הבנק הלאומי הדני Denmarks National Bank

נקודה מעניינת נוספת לעצירה במהלך יום הליכה ארוך ברחובות קופנהגן, היא הבנק הלאומי של דנמרק. כן, לא להאמין, אבל הלובי של הבנק בו יש אוסף מטבעות עתיק ועיצוב מהמם פתוח לקהל הרחב בכל שעות הפעילות של הבנק. ניתן לשבת בלובי הבנק, בכורסאות המעוצבות בטוב טעם ולהתרשם מהאוירה . הבנק שנבנה בין השנים 1965 ל1978, ממוקם ממול לבניין הבורסה הישן של קופנהגן ובשכנות לשכונה שרובה נבנתה במאה -19, ממשיך את הקו המנימלסטי ונראה לא מזמין מבחוץ בגלל הלוחות האורכיים האפורים והחלונות הצרים המבודדים היטב. בדרך כלל חלונות הביניינים החדשים בקופנהגן גדולים על מנת להכניס האור פנימה. בלובי שגודלו כ-225 מ"ר בולטים המדרגות התלויים עם שמונה חוטי פלדה אדומים המחברים בין ששת קומות הביניין ומגיעים לגובה של 20 מטר. החלונות הצרים והארוכים הנותנים לאור להכנס דומים בעיצובם לחלונות בקתדרלה. בלובי יש בר זהב אמיתי, והמבקרים מוזמנים לגעת בו. כיום רוב הזהב של דנמרק נמצא בבנק של אנגליה.

כתובת: Havnegade 5, 1093 København K, Denmark

אתר הבנק: nationalbanken.dk/en

שעות פעילות: מיום שני עד ליום שישי בין השעות 09:00-16:00.

שטרות דניים לאורך השנים. צילום: יונת גרנות
שטרות דניים לאורך השנים. צילום: יונת גרנות
מטבעות דניים. צילום: יונת גרנות
מטבעות דניים. צילום: יונת גרנות

מה אוכלים בקופנהגן

אי אפשר לספר על קופנהגן מבלי לתאר את מגוון המסעדות, בתי הקפה והברים שבה. ניתן למצוא בה מגוון של סגנונות, החל מאוכל תאילנדי, יפני והודי, דרך אוכל איטלקי וצרפתי, מסעדות גורמה, בתי קפה וסתם מאפיות שכונתיות. מקומות מומלצים המשמשים בעיקר את המקומיים יש הרבה. אך המיוחדות והשוות הן:

טולדבודן

ממוקם על טיילת הנמל, נחמד לשבת בחוץ כשמזג האוויר נעים. הרבה חברה צעירים מגיעים לכאן לאחר העבודה והאוירה קלילה ולא מחייבת. נמצא כעשר דקות הליכה מארמון אמאליאנברוג ושתי דקות הליכה ממזרקת גפיון.

אתר: toldboden.com

הקופסה האדומה – The Red Box

מסעדה בסגנון אחר לגמרי, מקום קטן ואינטימי ויש יחס אישי יוצא מן הכלל. מסעדת גורמה זו משלבת אוכל אסאתי ומערבי. מומלץ להזמין את תפריט על קרט שלהם, חמש מנות אמנם קטנות אך כל אחת מהן היא חוויה. המחיר גבוה אך שווה.

אתר: theredbox.dk

שוקלטריה של פיטר באייר

לאוהבי השוקולד, ממליצה בחום ללכת לאחד מהשוקלטריות של פיטר באייר. אחד מהם נמצא על הדרך מגני רוזנבורג לכולבו הגדול Magasin. למעט יום ראשון פתוח פה כל יום מ- 10:00 בבוקר ועד שעות אחה״צ.

אתר: gb.pbchokolade.dk

בית קפה Kompa9

בית קפה חמים ומגניב, ברחוב מיוחד עם אוירה קסומה הוא Kompa9 הנמצא ברחוב Straedet Aps c/o Sars במקביל לרחוב הקניות סטוגרט (Strøget) המפורסם, ובמקביל בצידו השני לרחוב Strand Gammel ולתעלה הגדולה. הרחוב מיוחד בזכות חנויות המעצבים שבו ובתי הקפה הנעימים.

עמוד פייסבוק: facebook.com/Kompa9Cph

Gorm's pizza i Nyhavn

מקום נחמד נוסף עם פיצות מעולות הוא Gorm's pizza i Nyhavn. ג׳רום נמצא בבנין ברחוב Nyhavn המפורסם, אלא שהוא נמצא במבנה מתחת למדרכה. המקום קטן ואניטמי ומאפשר קצת הפוגה מרחוב Nyhavn ההומה.

אתר: gormspizza.dk

טעם של עוד

בפעם הבאה, אציע מסלול בקופנהגן בדגש הקהילה היהודית וההסטוריה המופלאה והמשותפת שלהם עם העם הדני. עד אז, אצרף כאן תמונה מתוך בית הכנסת המרכזי בקופנהגן.

בית הכנסת המרכזי בקופנהגן. צילום: יונת גרנות
בית הכנסת המרכזי בקופנהגן. צילום: יונת גרנות