שנים רבות שקרקוב סבלה מהתואר ״האחות הלא מוצלחת״ של ורשה, בירת פולין. אולם, בניגוד לבירה המתועשת שעוברת תהליכי מודרניזציה מואצים, קרקוב מצליחה לשמור על אווירה אירופית נינוחה ומושכת המון מבקרים – חלקם מעוניינים באווירה שהיא משרה וחלקם בחיפוש אחרי פינות החמד הנפלאות שמסתתרות בעיר. את העיר הכרתי כמדריך קבוצות – אבל הימים החופשיים שביליתי בה גרמו לי לגלות מקום נהדר, עמוס חוויות ואופי מיוחד.

טירת קרקוב
טירת קרקוב

ההיסטוריה של העיר

קרקוב היא הבירה ההיסטורית של פולין – ומתוארת לראשונה כעיר בסביבות שנת 1,000 לספירה. המלך והמייסד של קרקוב, קראק, העניק לה את שמה לאחר שנענה לקריאתו של אציל מקומי שביתו נחטפה ע״י דרקון אכזר, לחם בו בחוכמה וערמומיות, קיבל את חצי המלכות ונשא את בת המלך… הבנתם לאן זה הולך, נכון? העיר שימשה כבירה של הממלכה הפולנית עד למאה ה- 16, אז הועברה הבירה לורשה שנקבעה כמקום החדש למלך שכיהן אז.

גבעת הואוול

את ריכוזם של מוקדי העניין לחובבי ההיסטוריה הפולנית תוכלו למצוא על גבעת הואוול (Wawel), שם נמצאים ארמון המלך, הקתדרלה הלאומית, היכל הקבורה למלכי פולין (וגם לראשי ממשלה ונשיאים מהעת המודרנית) ופסלים של גיבורי האומה המשקיפים על נהר הויסלה (Wisła) הסובב אותו. מומלץ לטפס למעלה ולערוך סיבוב בגבעה המרשימה, לשוטט בין המבנים ולבקר בקתדרלה, בהיכלי הקבורה ובחצר הארמון. מיטיבי הלכת יוכלו לשריין סיור בן שעתיים בתוך הארמון עצמו – אבל זה לא חובה ואני לרוב ממליץ להסתפק בשיטוט קל שם. הכניסה למקומות הינה חופשית, שעות הפתיחה משתנות ולרוב ינועו בין 10:00 ל- 17:00 במהלך רוב ימות השנה.

השבילים החוצים את גבעת הואוול - קרקוב
השבילים החוצים את גבעת הואוול – קרקוב

העיר העתיקה

לאחר סיבוב בגבעת הואוול, כדאי לצעוד 10 דקות לאורך רחוב Podzamce ולהגיע עד לכיכר הסוקיניצה (Sukiniece) – שקיבלה את שמה מבניין שוק הבדים העתיק העומד במרכזה. הכיכר והבניין שימשו בימי הביניים כנקודת המסחר המרכזית בקרקוב, וכיום ניתן למצוא בו מזכרות במחירי תיירים ומוזיאון תת-קרקעי הכולל חפירות ארכיאולוגיות מקרקוב של ימי הביניים. מסביב, מקיפים את הכיכר רחובות קטנים ויפים ובהם חנויות מזכרות ובגדים ושוק אוכל הפתוחים מתחילת האביב ועד ראשית הסתיו, ואווירה עירונית נפלאה. מכיוון שהמקום הומה ועמוס במבקרים, ההמלצה שתמיד עובדת שם היא להתמקם בבית קפה (נניח Slodki Wentzel המצויין) או במסעדה כלשהי בכיכר, להזמין משהו טעים וליהנות מהאווירה המיוחדת בשעות היום ובשעות הערב. אגב, בכל שעה עגולה תוכלו לשמוע את החצוצרן ממגדל בזיליקת מריה הקדושה בפינה הצפון-מזרחית של הכיכר מנגן נעימה היסטורית בה השתמשו להזהיר מפני הטטרים שפלשו לקרקוב במאה ה- 14, כשהנעימה נקטעת באופן סמלי, כשאותו חצוצרן נפגע מחץ בזמן שניסה להזהיר את תושבי העיר.

יהדות קרקוב

ההיסטוריה היהודית של קרקוב מרתקת לא פחות. בתקופתו של המלך קז'ימייז השלישי (המכונה "הגדול") הגיעו ראשוני היהודים לקרקוב, ולאחר ששכנו תקופה קצרה בתוך העיר העתיקה, בנה להם המלך את הרובע הנקרא על שמו – רובע קז'ימייז, הרובע היהודי ההיסטורי – בו שיגשגה הקהילה במשך קרוב ל- 600 שנות יהדות. הרובע כיום הוא מרכז תיירותי ואמנותי ששווה להקדיש לו לפחות 4-5 שעות של סיבוב עצמאי או במסגרת סיור מודרך.

בתי הכנסת ברובע היהודי

הנקודות המומלצות לביקור הם קודם כל בתי הכנסת הפזורים בו, המשמשים כמעט כולם כמוזיאונים ומספרים על שלבים שונים בהתפתחותה של הקהילה בעיר. בית הכנסת העתיק בכיכר שירוקה, בית הכנסת של הרמ״א ובית הקברות הצמוד אליו, בית הכנסת ״אייזיק״ ששימש את עשירי הקהילה, ובית הכנסת ״טמפל״ המרשים והמפואר לביקור שנבנה על ידי הקהילה הפרוגרסיבית מהזרם הנאולוגי ובראשה הרב ד״ר יהושע טהון. עלות הכניסה לבתי הכנסת היא סימלית, ולרוב כרטיס יעלה 5-10 זלוטי שישמשו תרומה לקופת הקהילה היהודית הקטנה בקרקוב.

שיחזור של חנויות עתיקות של יהודים ברובע היהודי בקרקוב
שיחזור של חנויות עתיקות של יהודים ברובע היהודי בקרקוב

פסטיבל התרבות היהודית בקרקוב

אלו שמגיעים בתקופת האביב ובפרט בשבוע האחרון של יוני יוכלו להשתתף בפסטיבל התרבות היהודית בקרקוב – במשך שבוע שלם ישנם אירועים, הופעות, סיורים והרצאות על תרבות ומסורת יהודית. רוב האנשים שמשתתפים בפסטיבל הם פולנים מקומיים, המגלים בשנים האחרונות עניין עצום בהיסטוריה היהודית בעיר. לאחרונה מארח הפסטיבל מופעי ענק ובהם גם אמנים מישראל – שי צברי ואהובה עוזרי, דודו טסה והכוויתים, ועוד אמנים קטנים וגדולים. כדאי להזמין מראש מקום לישון בעיר בתקופה זו כשהיא הופכת לעמוסה במיוחד.

סיור בגטו קרקוב

העיר מספקת גם נקודות עניין סביב העבר היהודי בזמן מלחמת העולם השנייה. ברובע פודגוז'ה, מקום מושבו של גטו קרקוב, ניתן לבקר באנדרטה בכיכר גיבורי הגטו, ובה מיצג כיסאות ריקים המסמל את הריק העצום שהותירו אחריהם היהודים בקרקוב ולהיכנס אל בית המרקחת של תדאוש פנקייביץ׳, וללמוד על עברה של הקהילה בזמן המלחמה עד לגירושה למחנות ההשמדה בלז׳ץ׳ ואושוויץ בירקנאו במרץ 1943. בית המרקחת מספר את סיפורו המדהים של חסיד אומות עולם, רוקח מקומי, שהשתמש במבנה בית המרקחת להברחה, הסתרה, סיוע לתושבי הגטו ותיעוד מה קורה בו. עוד באיזור הגטו תוכלו למצוא את מוזיאון שינדלר הפועל במבנה ששימש את חסיד אומות העולם הנודע בזמן המלחמה – וממנו בחר שינדלר להציל מעל ל- 1,000 מתושבי הגטו.

בסמוך למוזיאון שינדלר תוכלו למצוא את ה- MOCAK – מוזיאון האמנות המודרנית של קרקוב. המוזיאון מציג את סצנת גלריות האמנות הלוהטת שיש בעיר, ומציג מגוון עצום של תערוכות מתחלפות לאורך השנה. תמורת 14 זלוטי תוכלו להיכנס לסיור חופשי במוזיאון המדהים הזה, וכשתרגישו רעבים מספיק, מומלץ לחצות את הכביש הסמוך למסעדת ORZO – סניף מקומי של רשת מסעדות "ירוקות" הפועלות בוורשה, קרקוב, וורוצלב ופוזנן, ולהינות מתפריט עשיר וקוקטיילים מעולים. שווה ביותר.

לאכול ולבלות

ההיסטוריה היהודית העשירה יצרה גם מוקדי עניין תרבותיים וקולינריים ברובע קז'ימייז. אם תצליחו להתחמק ממלכודות התיירים המציעות ״Hummus and Happiness״ תגלו בתי קפה ומסעדות המשמרות את האווירה היהודית ולעיתים גם את התפריט היהודי. המקומות המומלצים בעיניי הם: בית הקפה Cheder שמשמש כנקודת מפגש לצעירים וסטודנטים הלומדים בעיר, מסעדת Hevre שהוקמה בחורבות בית לימוד ותפילה עתיק ושימרה את ציורי הקיר המרהיבים שעוטרה בהם. למסעדת הבשרים הנפלאה Pimiento, יש שלושה סניפים בעיר, האחד ברובע היהודי ושניים בעיר העתיקה – זו ארוחה יקרה בניגוד לכל הקודמות לה, אבל בהחלט שווה את המחיר.

בתחום חיי הלילה והבארים, הנקודה הלוהטת של השנים האחרונות היא מתחם Tytano, בו שוקם מפעל טבק ישן שהפך למתחם בילויים אורבני הכולל מסעדות, גלריות והופעות. אם תחליטו להישאר ברובע קז׳ימייז׳ בבילוי הערב שלכם, תגלו שהכיכר המרכזית שלו – Plac Nowy הופכת לנקודת בילוי לצעירים המוקפת פאבים ציוריים. שתי נקודות שכדאי להתחיל בהן הם פאב ה- Alchemia שהפך למוסד בילוי מוכר באזור, ופאב ה- Singer שמקבל בברכה תיירים ומקומיים.

נפלאה גם בלילה. קרקוב והנוף הנשקף מעל נהר הויסלה
נפלאה גם בלילה. קרקוב והנוף הנשקף מעל נהר הויסלה