יש שאוהבים אותה ויש כאלה שלא. אבל נאפולי היא אחת הערים למי שאוהב אוכל ותרבות. אז אם אתם מחפשים לכם מקום קצת שונה עם כמות עצומה של אותנטיות והרבה אוכל טוב, תעלו על הרכבת המהירה מרומא שעה וקצת והגעתם ליעד קולינארי חלומי. בעזרת שף מקומי נאפוליטאני החלטתי לבנות לכם מסלול קולינארי משמין במיוחד, שיקח אתכם בין הסמטאות, הקולות והריחות של העיר. וכל מה שעליכם לעשות זה להגיע ממש רעבים. אז יצאנו לדרך.

1. תחנה ראשונה – Cuori di sfogliatella

כתובת: Corso Novara, 1

אז נכון הקונדיטוריה הזאת עושה חשק לאכול את הכל, אבל חברים זאת רק ההתחלה.

מה לאכול – תזמינו לכם ספולייטלה מתוקה – אני אוהבת את הקלאסית במילוי קרם ריקוטה, סולת, פירות הדר וקורט קינמון ולחובבי השוקולד בינכם תנסו את הספולייטלה עם שוקולד הבאצ'י והאגוזים. ואחת ספולייטלה מלוחה – אל תפספסו את הספולייטלה על העגבניות מוצרלה ובזיליקום.

אז מה היא ספולייטלה אתם שואלים? מאפה שעשוי מבצק שמרדדים אותו דק דק דק, ומתחילים לגלגל אותו (ממש כמו שעושים ג'חנון) ובכל גלגול מורחים חמאה. יוצרים רולדה ואותה חותכים לטבעות, כל טבעת וטבעת ממלאים בקרם ריקוטה כבסיס.

ספולייטלה עגבניות. צילום: מיכל מילרד
ספולייטלה עגבניות. צילום: מיכל מילרד

משם תמשיכו ברגל לרחוב Via dei tribunali – אני קוראת לו רחוב האוכל. אם יש משהו שהנאפוליטאנים אוהבים זה לעמוד בתור לאוכל, ואתם תראו לאורך הרחוב מלא דוכני Street Food שתור ארוך משתרך מהם.

2. תחנה שניה – Donna Sofia

כתובת: Via dei Tribunali, 89

מחוץ למסעדה יש דוכן של אוכל רחוב מטוגן. קחו לכם את הפיצה המטוגנת במילוי ריקוטה. הבצק מזכיר סופגנייה מלוחה שבתוכה מילאו בריקוטה ותבלינים.  באותו דוכן תיקחו גם את הפיצה המקופלת הנאפוליטנית. מגישים לכם אותה בנייר והיא מקופלת, הבצק העסיסי ורוטב העגבניות העשיר רק יפתח לכם את התיאבון להמשך הדרך.

פיצה מקופלת. צילום: מיכל מילרד
פיצה מקופלת. צילום: מיכל מילרד

משם תרדו במורד הרחוב, תחוו את המנטליות הנאפוליטאנית את הרעש, הבלאגן, שאני קוראת לזה – שמחת חיים.

3. תחנה שלישית – La sicilia di Serafino

כתובת: Via dei Tribunali, 44

דוכן המטוגנים הכי שווה בעיר. מגישים לכם קונוס נייר ממולא בשלל מטוגנים לבחירתכם. לאוהבי פירות הים והדגים, תוכלו למצוא אנשובי, קלמרי, שרימפס ועוד. לאוהבי הירקות כמוני תוכלו להזמין קונוס ממולא בארטישוק, קישואים, חצילים בצל עגבניות שרי וכל זה עטוף במעטפת טמפורה ומטוגן וחם. הקונוס מוגש עם שיפודים קריספיים שגם אותם אוכלים.

קונוס ירקות מטוגנים. צילום: מיכל מילרד
קונוס ירקות מטוגנים. צילום: מיכל מילרד

משם נמשיך להוריד קצת את הקלוריות שצברתם, היישר למורד הרחוב.

4. תחנה רביעית – Pizzeria Dal Presidente

כתובת: Via dei Tribunali, 120

אל תבהלו מהתור המטורף שיש מחוץ למסעדה כי אנחנו לא הולכים להיכנס אליה. מחוצה לה יש דוכן ארנציני, אם אתם כבר בנאפולי אין מצב שלא תטעמו מכדור האורז המגיע היישר מסיציליה ומככב לו בכל מקום שמכבד אוכל ומסורת. מה זה ארנציני? כדור אורז במילוי בשר ראגו ועגבניות, מוצרלה ואפונה ירוקה ומטוגן בשמן עמוק. אמרנו קובה? לאוכלי הכשר תוכלו למצא ארנציני עם קרם פסטו סיציליאני – שזה קרם שקדים מלוח, עגבניות ומוצרלה.

המלצה של גרגרנית שכמותי: נכון זה מפתה להיכנס לאחת הפיצריות הנחשבות בנאפולי Gino sorbillo מה גם שהוא קסם של בחור ופיצאיולו בחסד עליון. אבל אם הגעתם ליום אחד לעיר. תדלגו עליה. אל תבזבזו שעה וחצי מזמנכם לעמידה בתור. בהמשך תגלו שיטה איך לדלג על התורים המטורפים לפיצריות המפורסמות.

סופלי וארנציני. צילום: מיכל מילרד
סופלי וארנציני. צילום: מיכל מילרד

תמשיכו במורד הרחוב בין המון האנשים, רק שמרו על התיקים שלכם קרוב אליכם. משם תמשיכו לרחוב Via Toledo. הרחוב הראשי שתוכלו גם לעשות בו שופינג במחירי רצפה. אבל באוכל עסקננו ולכן,

5. תחנה חמישית – Leopoldo infante caffè

כתובת: Via Toledo, 8

תעצרו לקפה ומשהו מושחת ומתוק. מה להזמין? אז נכון הויטרינה של הקונדיטוריה מעוררת לכם את כל בלוטות הטעם אבל תזכרו, עוד לא הפסקתם לאכול אז תשאירו לכם מקום. ממליצה להזמין – Baba al rum – קינוח נאפוליטאני מסורתי (הצרפתים קוראים לו סברינה וטוענים לכתר) עשוי מבצק שמרים אוורירי שנתבל בסירופ סוכר עם פלחי הדר וקינמון ונתבל שוב ברום. תוכלו למצוא אותה בגרסא הקלאסית שלה, אבל אני דווקא ממליצה לכם לנסות את גרסת הקינוח כוס. שכבות של קרם מושחת, שבינו מונחים להם חתיכות בבה אה רום ועליהם עוד שכבת קרם. תנסו את טעם תות העץ וקרם הוניל. ליד הבבה אה רום תזמינו לכם קינוח נאפוליטאני קלאסי נוסף הלא הוא הזפולה Zeppola או בשמו בעיברית הפחזניה. פחזניה שמנה עשירה במילוי קרם ווניל, מעט לימון ודובדבנים.

בבה אה רום בכוס. צילום: מיכל מילרד
בבה אה רום בכוס. צילום: מיכל מילרד

מחוץ לקפה ישנה מעין חצר קטנה אחורית שתוכלו לשבת לכם לנוח, ולצבור קלוריות מחודשות. משם אחרי שנחתם קצת ונתתם לאוכל מעט לרדת. נמשיך הלאה במסע השחיתות והטעימות.

6.תחנה שישית – Passione Di Sofì

כתובת: Via Toledo, 206

אם התגעגעתם לאוכל מטוגן אין בעיה. את התחנה הזאת אסור לכם לפספס. באמצע הרחוב הראשי תמצאו שני שולחנות בחוץ ותור. דוכן המטוגנים של סופי. אל תשכחו לטעום את הפיצה המטוגנת Pizza fritta או בשמה ה- Pizzela . היא מזכירה את הפריקאסה בביס הראשון. מעליה יצקו רוטב עגבניות טריות ומוצרלה די בופאלו.

פיצה מטוגנת pizella. צילום: מיכל מילרד
פיצה מטוגנת pizella. צילום: מיכל מילרד

7. תחנה שביעית – Gay Odin

כתובת: Via Toledo, 214

היישר לעולם השוקולד. חנות קטנה ומטריפה של משפחת שוקולטיירים שמייצרים שוקולד בוטיק משנת 1800. בחנות תוכלו להתפנק לכם על גלידת שוקולד, עוגות שוקולד, שיקים על בסיס שוקולד ועוד. אם אתם מכורי שוקולד כמוני תיקנו לכם הביתה את הממרח שוקולד ג'אנדויה שלהם.

שוקולד לנשמה. צילום מתוך: thephraser.com
שוקולד לנשמה. צילום מתוך: thephraser.com

8. תחנה שמינית Il Vero Bar del Professore

כתובת: Piazza Trieste E Trento, 46

אתם בנאפולי ולא טעמתם את קפה אגוזי הלוז של הפרופסור זה כמו שלא הייתם בעיר הזאת בכלל. הקפה הכי מפורסם בזכות האספרסו עם האגוזי לוז שלהם, מתיקות עם מרירות. כן וגם פה יש תור! נכנסים מזמינים ויוצאים חזרה לרחוב.

קפה אגוזי לוז אצל הפרופסור. צילום: מיכל מילרד
קפה אגוזי לוז אצל הפרופסור. צילום: מיכל מילרד

9. תחנה תשיעית וכמעט אחרונה – Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo

כתובת: Piazza Trieste E Trento, 53

מעבר לפיצה הנאפוליטאנית המפורסמת, נאפולי פורסמת גם בגלל הקלצונה המטוגן שלה. אז מה זה קלצונה? זהו בצק פיצה שממלאים אותו סוגרים אותו לחצי סהר ומטגנים. תוכלו למצוא פה קלצונה עם קציצות של סבתא ורוטב עגבניות, קלצונה במילוי גבינת פרובולה (ממפחת הקצ'יוקאבאלו) עגבניות ופלפלים וכמובן פרושוטו מוצרלה. תנסו את הגבינה עם העגבניות והפלפלים. פה הסבלנות משתלמת. עומדים בתור לקופה, משלמים ולוקחים מספר. הקלצונה נעשה בעבודת יד במקום לפי הזמנה.

קלצונה מטוגן אצל הדודה סורבילו. צילום: מיכל מילרד
קלצונה מטוגן אצל הדודה סורבילו. צילום: מיכל מילרד

זוכרים שהבטחתי לכם טיפ קטן להימנע מהתורים הארוכים לפיצריות המפורסמות? יופי. אז התחנה האחרונה שלכם בנאפולי רגע לפני אתם עולים על הרכבת חזרה לרומא היא…

10. תחנה עשירית ואחרונה – L'Antica Pizzeria Da Michele

כתובת: Via Cesare Sersale, 1

הפיצה הכי מפורסמת בנאפולי. אם תגיעו בשעות בצהרים תצטרכו להמתין שעה ואפילו יותר בתור. הפיצרייה פתוחה ברציפות עד 23:00 ובין השעות 6 בערב ל- 7. התור קטן משמעותית וזמן ההמתנה הוא רבע שעה. בכניסה לפיצרייה תפגשו טאבון ענק על עצים. ובתפריט יש שתי פיצות וזהו. מרגריטה עם דאבל גבינת מוצרלה או מרינרה – רוטב עגבניות עשיר, שמן זית, שום ואורגנו מעל. לא טעיתי. אין עליה גבינה. הנאפוליטאנים קוראים לה פיצת האושר והרוגע. אל תנסו לבקש תוספות ואבוי לנו לא פיצה עם אננס. אחרת המלצרים לא יהססו לגרש אתכם מהמקום.

פיצה ב da Michelle. צילום: מיכל מילרד
פיצה ב da Michelle. צילום: מיכל מילרד

אז אחרי נאפולי לגמרי חייבים דיאטה. מקווה שהצלחתי על קצה המזלג לתת לכם לחוות את האוכל המקומי של העיר שאני מאוד אוהבת.