חופש.

זה מה שתמצאו בזנזיבר. חופש, שקט ושלווה יחד עם הרב-גווניות של אפריקה, והכל באי בודד אחד.

אחרי תקופה ארוכה של עבודה רציפה החלטנו אני ובן זוגי לנצל את הרוגע החורפי וחופשת הסמסטר של חודש פברואר הקריר, ולצאת לחופש במקום קייצי. על הדרך רצינו גם לחקור אותו ולטייל. חברה יקרה שמטיילת באפריקה המליצה לי לנסוע לחופש בזנזיבר.

קיזימיקזי. צילום: דניאל קליין
קיזימיקזי. צילום: דניאל קליין

רקע כללי

זנזיבר הוא ארכיפלג הממוקם כ- 50 ק"מ מחופי טנזניה שבמזרח אפריקה. האיים נמצאים באוקיינוס ההודי, ושייכים למדינת טנזניה.

בירת זנזיבר היא זנזיבר סיטי והעיר העתיקה שלה נקראת סטון טאון. העיר שוכנת על קו החוף ויש בה את רוב היסטורית זנזיבר הקדושה למקומיים. מרבית תושבי האי מתפרנסים מגידולים חקלאיים של פירות ותבלינים, ולכן זנזיבר ידועה גם בשמה השני "אי התבלינים". כמו כן, תושבי האי מתפרנסים גם מתיירות, חינוך ותרבות. אוכלוסיית האי מונה בעיקר מוסלמים, אך באי יש גם קהילות הודיות ונוצריות.

מה חשוב לדעת לפני שנוסעים?

טיסות ודרכי הגעה

ישנן כמה דרכים להגיע לזנזיבר, בין אם אתם מטיילים באפריקה או טסים לחופשה מהארץ.

  1. דרך אפריקה – הדרך המהירה ביותר להגיע היא דרך אדיס אבבה עם חברת אתיופין איירלינס בטיסה ישירה מישראל, המתנה של מספר שעות, ולאחר מכן טיסה נוספת לזנזיבר שעוצרת בדאר אסלם (אופציה נוספת היא דרך יוהנסבורג/ניירובי).
  2. דרך אירופה – חברות תעופה אירופאיות רבות מציעות טיסות מבירות אירופאיות שונות, למשל טיסה עם חברת טורקיש איירלינס לאינסטבול, עצירה בדאר אסלם ומשם טיסת המשך לזנזיבר.
  3. מעבורת – את המעבורת ניתן לקחת מהנמל בדאר אסלם, המעבורת יוצאת מספר פעמיים ביום ועולה כ- $35. ככול שתעלו מוקדם יותר על המעבורת הנסיעה תהיה קצרה יותר, הנסיעה אורכת לרוב כשעה וחצי, ויכולה להגיע עד לשמונה שעות אם אתם עולים על המעבורת האחרונה שיוצאת בשעה 22:00.

שווה בדיקה : אם תאריך החופשה לא ידוע לכם מראש, כדאי לבדוק טיסות ישירות אשר מתקיימות בד"כ פעמיים בשנה – בפסח ובראש השנה.

ויזה

הכניסה לטנזניה (המדינה בה שוכנת זנזיבר) עולה סכום סמלי של $50, את הכסף גובים עם הכניסה בביקורת דרכונים, ומצרפים את הויזה לדרכון. הויזה תקפה לשלושה חודשים, לכן כדאי לשקול שילוב של נסיעה לספארי של טנזניה באותה החופשה (לא יגבו מכם תשלום נוסף). שימו לב שיש אופציה לשלם גם ביציאה אך אין צורך לעשות זאת.

חיסונים ותרופות

משרד הבריאות בישראל ממליץ לעשות מספר חיסונים חשובים, ולנסוע עם תעודת חיסונים בינלאומית. לפני שטסתי עשיתי מספר חיסונים, החשובים בהם: קדחת צהובה וטיפוס הבטן. בנוסף, מומלץ לקחת כדורים למלריה.

  •  עקב כמות מרובה של יתושים באזור – מומלץ להביא תכשירים נוגדי יתושים כגון: אל תוש, ג׳ל אלוורה, משחות להרגעת אלרגיה או תכשיר המכיל ציטרונלה (צמח טבעי ויתושים שונאים את הריח). בנוסף מומלץ לישון עם בגדים ארוכים בלילה.
  • פשפשים ופרעושים הם תושבים קבועים בזנזיבר, והם נותנים לפקוד את הגסט האוסים הזולים יותר, היערכו והצטיידו בסט מצעים מהבית.

מזג אוויר

בזנזיבר הקיץ הוא כל השנה, אבל העונות משתנות לפי עונה גשומה ועונה יבשה. מזג האוויר הפוך מהמזג אוויר בישראל – כשאצלנו חורף בזנזיבר זאת בדיוק העונה היבשה, בקיץ הישראלי זאת העונה הגשומה. קשה מאוד לצפות מראש את מזג האוויר, וגם התחזית לא תמיד אמינה.

העונה היבשה היא בין חודשים דצמבר-פברואר אז מזג האוויר חם מאוד ויבש, ואילו העונה הגשומה היא בין חודשי מרץ-מאי. בין יוני לנובמבר הטמפרטורות מעט יותר קרירות ואין הרבה ימי גשם. במהלך החופשה שלנו הייתה סופת גשמים אחת והיא נמשכה כשעתיים. בעונה הרטובה הגשם לרוב מופיע בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הלילה.

כסף מקומי

הכסף המקומי בטנזניה הוא שילינג טנזני, דולר אמריקאי אחד שווה בערך 1600 שילינג.

זנזיבר.צילום: דניאל קליין
זנזיבר. צילום: דניאל קליין

כמעט ולא תמצאו כספומטים בזנזיבר, ולכן כדאי להגיע עם סכום מסוים של כסף כבר מהארץ. אין בעיה של תשלום בכרטיס אשראי (במיוחד בבתי מלון בחופים)  אבל העדפנו להימנע מזה. בזניזבר אין בעיה בתשלום בדולרים אמריקאים, וכל מקום ישמח לקבל מכם גם דולרים.

אפשר להמיר את הכסף בנמל התעופה (הכי פחות מומלץ), או בסטון טאון. שער ההמרה הנמוך ביותר יהיה בבתי מלון בחופים, ושם עדיף להימנע מהמרה ולהשתמש בדולרים.

זנזיבר לא זולה באופן יחסי לאפריקה, ולכן כדאי להערך כבר בארץ עם תקציב כלכלי כלשהו או לשלם מראש על מלון בכדי לחסוך עלויות במזומן.

לחופש הגענו עם סכום נדיב יחסית של כסף, והממוצע היה בערך $180 ליום לזוג (כולל אוכל, לינה ואטרקציות).

עשרה ימים בזנזיבר מתחילים עכשיו!

סטון טאון

נחתנו בשדה התעופה בזנזיבר אשר ממוקם מדרום לזנזיבר סיטי (במרחק של עשר דקות נסיעה מהעיר), המרנו סכום מסוים של דולרים ויצאנו לדרך. למרות שרבים המליצו לי לא להשתקע בעיר יותר מלילה אחד, מצאנו גסט האוס חמוד בשם "JAMBO GUEST-HOUSE" שעליו המליץ לנו הנהג מונית, ובו נשארנו בשלושת הלילות הראשונים.

החלטנו להתחיל את החופשה שלנו דווקא בסטון טאון מכמה סיבות עיקריות:

  •  נוחות – רצינו לעשות מספר אטרקציות אשר מסטון טאון יותר נוח להגיע אליהם.
  •  עלות – המחיה בסטון טאון הייתה מאוד זולה, שילמנו $35 ללילה לזוג כולל ארוחת בוקר (יש לציין שבגסט האוס היה לנו חדר עם מקלחת ושירותים משותפים).

הערה: חשוב להביא בגדים עם שרוולים ארוכים, ככה גם תמנעו מעקיצות של חרקים, וגם לא תמשכו את תשומת לב התושבים.

לאחר התארגנות זריזה בחדר, ועיון בכל האטרקציות שהגסט האוס מציע, החלטנו לצאת לטיול עצמאי ברחובות המפותלים של סטון טאון, אשר רבים מדמים אותה לעיר מסיפורי אלף לילה ולילה. במהרה הגענו אל שוק הלילה אשר נמצא בגני גונזאני ליד הנמל, השוק נפתח כל יום מהשעה 19:00, וכבר מזמן הפך להיות מקום מפגש של הרבה מתושבי העיר. השוק מציע את מאכליו המגוונים אשר בעיקר תלויים בדייג מהבוקר. בשוק יש עשרות דוכנים וזה ממש לא משנה באיזה מהם אתם אוכלים. בנוסף, בשוק תמצאו דוכני שתייה המציעים לכם קוקוסים או מי סוכר. לאחר ארוחה מפוארת בשוק, הלכנו לאיבוד בין הסימטאות החשוכות עד שהגענו לגסט האוס, ולכן כדאי להצטייד במפה שכוללת את הסמטאות.

חשוב לדעת: יש לקבוע את המחיר לפני שאתם מזמינים מה לאכול. יכול להיות מאוד יקר לאכול בשוק אם לא התמקחתם על המחיר לפני. אם לא הצלחתם להוריד את המחיר בדוכן שבו אתם נמצאים, אתם יכולים לעבור לדוכן הבא.

חובה לנסות: זנזיבר פיצה! תמצאו מספר קטן של דוכנים בשוק, חובה לאכול ולטעום! הם מציעים מגוון סוגים של פיצות, מלוחות או מתוקות, כדאי מאוד לטעום דווקא את המתוקות – מאוד מזכירות את הבננה לוטי התאילנדית אבל טעימות פי עשרה! ממוצע של ארוחה כולל שתייה לזוג, יכול להגיע לעשרים דולר.

סיור בסטון טאון

העיר מאופיינת בבתים ישנים בנויים בצפיפות, צבועים באפור, עם דלתות עץ ענקיות, וחנויות של רוכלים שפתוחות בעיקר במהלך היום ומלאות בצבעוניות ובמזכרות מעשי יד. את היום אתם יכולים להעביר בביקור בכל המוסדות החשובים והעתיקים בעיר כגון: בית הפלאים, בית הדואר הישן, ארמון הסולטן, הנמל, שוק העבדים, ואמפי התיאטרון בנמל הישן. שלבו את היום עם שייט ל"אי הקברים" ו"אי האסירים" אשר נמצאים ממול לעיר.

ב"אי האסירים" ישנו בית כלא קטן, אשר שימש בעבר כאי מעבר לאסירים שהיו נשלחים למדינות המערב, אך היום תמצאו באי מעל ל- 50 צבי ענק בגדלים שונים אשר גדלים בטנזניה.

סיור בעיר הכולל שיט לאיים יעלה $50 לזוג, כניסה ל"אי האסירים" כרוכה בתשלום נוסף של $3 לאדם.

המלצה למסעדה: אל תפסחו על ארוחה במסעדה במקומית בשם LUKMAAN, אוכל מקומי באיכות מעולה ומחיר שווה לכל כיס – $7 לזוג.

״אי האסירים״. צילום: דניאל קליין
״אי האסירים״. צילום: דניאל קליין
שוק הלילה. צילום : דניאל קליין
שוק הלילה. צילום: דניאל קליין

אטרקציות

שחייה עם דולפינים בקיזימיקזי וסיור ביער ג׳ואזני

דולפינים בקיזימיקזי - צילום : דניאל קליין
דולפינים בקיזימיקזי. צילום: דניאל קליין

כשעה ורבע נסיעה מסטון טאון, בחלקה הדרומי של זנזיבר, מצויה רצועת חוף בקצה של ריף ארוך, קיזימיקזי. יצאנו מוקדם בבוקר מהמלון, ולאחר נסיעה של כשעה וחצי, הגענו לחוף שנקרא על שמו של הכפר הסמוך. במקום קיבלנו שנורקלים וסנפירים, ועשינו את דרכנו לסירה דרך הלגונה השקופה.

שחייה עם דולפינים היא דבר מאוד מאתגר, שכן עליכם לחפש את הדולפינים בעזרתם של המקומיים שמשיטים את הסירה. מצאתם? עכשיו קפצו למים!

לאחר כשעה וחצי של שחייה עם הדולפינים וארוחת צהריים במקום, נסענו בדרכנו חזרה לכיוון סטון טאון, אלא שהרפתקה נוספת בדרכנו:

יער הקופים ג'ואזני

 ביער חיים קופים מזנים נדירים כגון: קופים כחולים, לימה, והמיוחד בניהם שחי רק שם – רד קולובוס. הקופים רגילים לבני האדם שבאים לבקר אותם, ומתנהגים בצורה מאוד חברותית.

מחיר הסיור כולל ארוחת צהריים: $70 לזוג, הכניסה ליער כרוכה בתשלום נוסף של $10 לאדם.

רד קולובוס. צילום: דניאל קליין
רד קולובוס. צילום: דניאל קליין

סיור בחוות התבלינים

בדרכנו לחלק הרגוע בחופשה שלנו בצפון זנזיבר, ביקשנו מהנהג שייקח אותנו לסיור בחוות התבלינים המפורסמות של זנזיבר (מומלץ לשלב את הנסיעה לחוף עם סיור בחוות תבלינים, וככה לחסוך כסף).

בזנזיבר קיימות מספר רב של חוות תבלינים וחוות חקלאיות ויש ייצוא רב של תבלינים ופירות מהאי (בנוסף תמצאו באי גם חוות לגידול אורז). את הסיור עשו לנו שני מקומיים שדאגו לקשט אותי ואת בן-זוגי בתכשיטים מעלי בננה, פרחים ופירות רבים (וכמובן ציפו לקבל טיפ בתמורה). בסוף הסיור יש טעימות של כל הפירות שמגדלים באי, וגם ארוחה עם טעם מקומי.

תוכלו לקנות במקום תבלינים (כגון: קארי צהוב, קינמון, זעפרן, צ'ילי חריף ועוד), בנוסף קיימים הרבה סוגים של תה וקפה שגדלים באי.

מחיר הסיור כולל נסיעה לחוף: $55 לזוג.

תבלינים : $2-3 לאחד.

חופים

חופי זנזיבר מתחלקים לשניים. החופים המזרחיים והחופים המערביים, כאשר ההבדל הבולט בניהם הם ההבדלים בין הגאות והשפל.

נונגווי - צילום : דניאל קליין
נונגווי – רצועת שפל מרהיבה. צילום: דניאל קליין

בחופים המזרחיים ההבדלים בין הגאות והשפל בולטים יותר מהחוף המערבי, וכמו כן גם כמות האצות הרבה, מה שמאפשר פחות כניסה למים בצד זה של אי, אך זה לא ממעיט מיופיים של החופים הארוכים והלבנים מלאי עצי קוקוס.

בחופים הצפון – מערביים תמצאו כי השפל חושף שוניות וריפים מרהיבים, וכל מה שנשאר זה לצאת לצעדת בוקר לאורכם או לקחת סנפירים ומסכה לבחור את יעד הצלילה הבא.

ועכשיו? נשאר רק לבחור איפה תרצו ללון. תוכלו להתפנק בבית מלון או בבונגלו על החוף, הכל תלוי בתקציב שלכם.

נוגווי

לאחר התלבטות רבה החלטנו לבחור בחוף הצפון-מערבי – נונגווי.

נונגווי הציע לנו את כל מה שרצינו וחיפשנו – חוף צפוני, מתויר יחסית, מלא באטרקציות (צלילה ופעילויות ספורט ימי), וגם ההבדלים בין הגאות והשפל בו יחסית לא גדולים, מה שאפשר לנו רחצה בים וגם הליכה ממושכת על החוף.

בחרנו לישון במלון שנקרא "Langi Langi Beach Bungalows". המלון יושב על קו החוף, ויש בו 32 חדרים מאובזרים להפליא. המלון ענה על כל דרשותינו: מחיר אטרקטיבי, בריכה פנימית (ולכן שקטה יותר), מסעדה מצוינת, חדרים מרווחים, בידוד בין החדרים, מיקום מרכזי, ובעל מלון מקסים בשם סאלי, שכבר בלילה הראשון שלנו במלון גרם לנו להרגיש בבית עם שירים של עידן רייכל במסעדת המלון. לילה במלון מתחיל ב- $100 לזוג (לא כולל מס), המחיר כולל ארוחת בוקר. המסעדה של המלון מדורגת במקום הראשון באתר TripAdvisor, ולכן גם אם אתם לא לנים במקום, בכל זאת מומלץ לבוא לאכול. המסעדה מציעה בעיקר מטבח מקומי, פירות ים ודגים, אך תמצאו בה גם דברים מערביים כמו פסטות ופיצות. אנחנו מאוד נהנו, ולכן חזרנו אליה כל ערב.

קישור למלון: langilangizanzibar.com

לנגי לנגי בנווגווי. צילום: דניאל קליין לנגי לנגי בנווגווי. צילום: דניאל קליין

האופציה הזולה

מוצ'ילרים? מתכננים טיול באפריקה ולא בא לכם להשקיע את מיטב כספכם במלון? בחופים רבים ברחבי זנזיבר, תוכלו ללון בבונגלו. הבונגולות בד"כ במרחק של כ- 3-5 דקות הליכה מהים, ומחירן מתחיל מ- $15 לאדם. נסו למשל את Safina Bungalows בנונגווי. למסעדות זולות  נסו את Chef's Bakery שבמרכז הכפר נונגווי. מאוד קל להגיע ממלון לנגי לנגי, או דוכני אוכל ליד הבונגולו.

המלצות בנונגווי

  • קחו לכם שני בקרים ועשו טיולים ארוכים לאורך החופים. במהלך הבוקר השפל יחסית בולט, מה שמאפשר לתיירים לעשות הליכות ארוכות גם לחופים הקרובים. בדרך תגלו הרבה מאוד יצורי ים כגון: כוכבי ים, מדוזות זעירות, קיפודים (זהירות! לא לדרוך עליהם), סרטנים, ועוד. הליכה לחוף הצפוני – בקצה של נונגווי תמצאו מגדלור גבוה ומאוד ישן, ולצידו אקווריום לטיפול בצבי ים. הכניסה לאקווריום הפתוח עולה כ- $5 לאדם, והיא תרומה למקום.
צלילה במנמבה - צילום : דניאל קליין
צלילה במנמבה. הליכה לחוף הדרומי עד לקנדווה – ההליכה מאוד יפה, אורכת כ- 40 דקות, ורצועת החוף שם מעט שונה מנונגווי. צילום: דניאל קליין
  • Spanish Dancer Divers Club – מועדון צלילה, אשר אחד מבעליו הוא דוד, ישראלי אשר מתגורר במקום, שמאוד ישמח לעזור ולענות על כל שאלותיכם (דרך אגב, מאוד מתגעגע לבמבה וקפה נחלא מהארץ…). המועדון מציע סיורי שנורקלים, צלילות היכרות (כ- 2 צלילות ביום אחד!), צלילות לאנשים בעלי תעודת צלילה, וגם קורסי צלילה (שווה לעשות במידה ויש לכם יותר משבוע במקום). המחירים אטרקטיביים, ומשתנים בהתאם לצרכים שלכם. המדריכים מאוד מקצועיים, ויש הרגשה של יחס מאוד אישי. הצלילה נעשית בקבוצה מצומצמת, ואם יש לכם מזל תוכלו לראות כרישים קטנים, דולפינים וצבי ים. בין הצלילות תזכו לארוחה קלה ונשנושים שהצוות תמיד דואג להביא. בקיצור – פשוט תביאו רק את עצמכם! אה ומצלמה תת ימית אם יש לכם… מומלץ לבצע את הצלילות באזור מנמבה, ריף יפיפייה, מלא בדגים צבעוניים ואלמוגים מרהיבים, שנמצא במרחק של שעה – שעה וחצי נסיעה בסירת מנוע. צלילה שם עולה תוספת של כסף. למועדון יש סניף נוסף שנמצא בחוף קנדווה.

אוצר מילים

קאריבו – ברוכים הבאים
ג׳מבו – שלום
אקונה מטטה – אין בעיות, הכל טוב
אסנטה/אסנטה סאן – תודה/תודה רבה